یکشنبه 8 مهر 1403

وکیل حقوقی کیست و چه کاری انجام می دهد؟

در سیستم حقوقی ایران هیچ گاه داشتن وکیل دادگستری به طور جدی به عنوان یک تکلیف و ضرورت بر اصحاب دعوا تحمیل نگردیده و البته درست هم همین است و نگارنده خود به عنوان یک وکیل دادگستری معتقد است اجبار و دستور العمل در این مورد پاسخگو نیست و مراجعه به وکیل با تجربه دادگستری و انتخاب شخص وکیل یک پرسه انتخابی و اختیاری است.

در طول سالهای اخیر نهادهای مختلف از جمله کانون وکلای دادگستری و مرکز امور مشاوران حقوقی قوه قضائیه و خود قوه قضائیه تلاش کرده اند با طرحهای از جمله طرح خانواده و طرح اجباری شدن وکیل برای خواهان، داشتن وکیل دادگستری را به اصحاب دعوا تحمیل کند که البته این طرحها با شکست مواجعه شده و به نظر میرسد بهترین راه آگاه کردن و فرهنگ سازی برای جامعه و تبیین ضرورت داشتن وکیل باشد.

در ادامه این مقاله از سورن وکیل قصد داریم تا در خصوص وکیل حقوقی اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم. تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

 

وکیل حقوقی کیست؟

وکیل حقوقی یکی از انواع وکیل است که همانطور گفته شد، به وکلای برای رسیدگی به حقوق مدنی و مشاوره حقوقی افراد گفته می‌شود. چنین شخصی در دادگاه‌های حقوقی، دادگاه خانواده، شورای حل اختلاف و. غیره در زمینه امور مدنی که مرتبط با قوانین حقوقی اعم از قانون مدنی، قانون آیین دادرسی مدنی، قانون تجارت، قانون حمایت خانواده، قانون امور حسبی و برخی دیگر است، ورود پیدا خواهد کرد.

این نوع وکلا به صورت تخصصی در زمینه‌های گفته شده ورود پیدا کرده تا به رفع مشکلات بپردازند. اگر بخواهیم به عنوان دعاوی حقوقی اشاره کنیم باید به مطالبه اجرت المثل، مطالبه نفقه، دعاوی مطالبه وجه و غیره اشاره کرد.

 

وکیل حقوقی کیست؟

 

وکیل حقوقی در چه زمینه هایی مشاوره می دهد؟

وکیل و مشاور حقوقی می تواند در همه مسائل های حقوقی مشاوره دهد. البته عنوان مسائل حقوقی یک موضوع کلی است  و بهتر این است که وکیل در بعضی از موضوعات حقوقی که تخصص دارد مشاوره دهد. در کشورهای پیشرفته مشاوره های وکیل به صورت تخصصی است. بدین معنی که بعضی وکلا در زمینه ی تجاری تخصص دارند که موکل با توجه به نوع تخصص آن ها به ایشان مراجعه می کند. اما در ایران به شکل رسمی واداری نظام تخصصی برای وکلا منظور نشده است.

سوالات حقوقی خود را از ما بپرسید.

همین حالا با ما تماس بگیرید.

09127048014

 

وکیل حقوقی در چه زمینه هایی مشاوره می دهد؟

 

حوزه فعالیت و کار وکیل حقوقی

گفتیم که وکیلی که در حوزه مسائل حقوقی فعالیت داشته باشد را وکیل حقوقی می‌نامند. حال می‌خواهیم بدانیم که وکیل حقوقی در کدام حوزه و در چه مواردی فعالیت دارد و کدام دسته از پرونده‌های حقوقی را بر عهده می‌گیرد.


در ادامه با چند مورد از فعالیت‌های وکیل حقوقی آشنا خواهیم شد:

 

وکیل ملکی

مسائل و دعاوی ملکی از جمله مسائلی هستند که در دادگاه حقوقی به وفور دیده می‌شوند. یکی از مسائلی که وکیل حقوقی به آنها می‌پردازد، مسائل ملکی و دعاوی مربوط به آن است. دعاوی ملکی انواع مختلفی دارند و وکیل پایه یک دادگستری به دلیل آشنایی با تمامی قوانین و دعاوی ملکی با انواع آن آشنایی داشته و پرونده‌های مربوطه را بر عهده می‌گیرد.

از جمله دعاوی ملکی می‌توان به دعاوی الزام به تنظیم سند رسمی، ابطال انواع سند رسمی و عادی، خلع ید، رفع تصرف عدوانی، فک رهن، الزام به تحویل بیع و … اشاره کرد. از دیگر فعالیت‌های وکیل ملکی در کرج ارائه مشاوره حقوقی به مراجعه کنندگان است. در برخی از مواقع امکان دارد مراجعه کننده هنوز با مشکل حقوقی مواجه نشده باشد و تنها به منظور آشنایی و پیشگیری از وقوع مسائل حقوقی با وکیل مشورت کند.

 

وکیل مهاجرت

به وکیلی که در زمینه امور مربوط به مهاجرت به کشورهای دیگر و دریافت تابعیت فرد از دولت آن کشور فعالیت داشته باشد، وکیل مهاجرت گفته می‌شود. وکیل مهاجرت درباره مسائل حقوقی مهاجرت و اقدامات لازم جهت اخذ ویزا و تابعیت کشور مورد نظر آگاهی کامل دارد و به خوبی می‌داند که چگونه از حقوق افرادی که مقیم کشورهای خارجی هستند دفاع کند. حضور وکیل در این زمینه می‌تواند از خسارت و گرفتار شدن در دام کلاهبرداران جلوگیری کند و ایشان طبق روال قانونی تمامی کارهای مهاجرت و اخذ ویزا را برای موکل شرح داده و بخش زیادی از کارها را انجام می‌دهد.

 

وکیل امور قراردادها

یکی از انواع وکالت در حوزه مسائل حقوقی ، مربوط به مسائل و دعاوی قراردادها و امور مربوط به آنها است. در زمان عقد قراردادها به دلیل تخصصی بودن کار، حضور وکیل دعاوی حقوقی الزامی بوده و در موفقیت انجام امور و جلوگیری از بروز مشکلات حقوقی موثر خواهد بود. عقد قرارداد در قانون مدنی به دو دسته تقسیم می‌شود. قرارداد معین و نامعین.

منظور از قرارداد معین قراردادی است که در شرایط قانونی مشخص منعقد شده است و قانون برای آن مقرراتی را تعیین کرده است مانند مبایعه نامه، اجاره نامه، صلح نامه و … اما در قرارداد نامعین تمامی مفاد قرارداد طبق توافق طرفین بوده و قرارداد خارج از قوانین عقد قرارداد منعقد شده است. این نوع قرارداد را قرارداد نامعین می‌نامند و شرایط رسیدگی به آن نیز بسته به شرایط قرارداد متفاوت خواهد بود.

 

وکیل امور قراردادها

 

انواع وکیل حقوقی


وکیل می تواند در موضوعات مختلفی ورود پیدا کند برهمین اساس وکیل خود به انواع مختلفی تقسیم می شود ازجمله انواع وکیلی که می توان نام برد ، وکیل دادگستری – وکیل رسمی که دفاتر اسناد رسمی در قالب وکالت نامه رسمی  برای اشخاص صادر می کنند – وکیل معاضدتی – وکیل اتفاقی و وکیل تسخیری.

 

وکیل انتخابی

وکیل انتخابی بدین صورت است که هر فردی با میل و علاقه خود ، می تواند شخصی را به عنوان وکیل انتخاب  کند. این وکلا می توانند وکلای رسمی باشند که فرد از طریق دفتر خانه اسناد رسمی، شخصی را به عنوان وکیل برای انجام کارهای مورد نظر خود ، مانند مراجعه به ادارات یا شهرداری یا فروش اموال انتخاب می کند. و یا می توانند وکلای دادگستری باشند که در مراجع قضایی و زیر مجموعه های آن اعم از شعبه حل اختلاف و مراجع انتظامی ، به نیابت از موکل خود برای احقاق حقوق  او باید  فعالیت کنند.

 

وکیل تسخیری

وکیل تسخیری وکیلی است که دادگاه برای بعضی از اشخاص بی بضاعت در رابطه با جرائم های مهم کیفری مانند قتل و مانند آن، برای دفاع از حقوق آن ها انتخاب می کند که هزینه چنین وکلایی بر اساس تعرفه مندرج در قانون وکالت، از طرف دولت به وکیل پرداخت می شود.

 

وکیل معاضدتی

وکیل معاضدتی، وکیلی است که دادگاه در صورت درخواست اشخاص بی بضاعت، با احراز عدم توانایی مالی آن ها برای داشتن وکیل دادگستری، برای ایشان انتخاب می کند. بدین ترتیب که در صورت احراز عدم توانایی مالی شخص و درخواست وی از دادگاه برای داشتن وکیل. دادگاه از طریق کانون وکلا و یا مشاوران و وکلای قوه قضاییه، وکیلی را برای شخص فوق انتخاب می کند تا بتواند از حقوق وی دفاع کند وحق کسی به دلیل عدم توانایی مالی ضایع نگردد.

 

وکیل معاضدتی

 

وکیل اتفاقی

طبق قانون موضوعه کشوری ، اقربای درجه اول  می توانند هرسال یک یا دوبار از یک دیگر تقاضای وکالت نمایند که در این صورت با احراز قرابت نزدیک بین آن ها توسط مراجع قضایی و با صلاح دید قاضی دادگاه، این نوع وکالت محقق می گردد.

 

وکیل یا نماینده حقوقی ادارات

ادارات  و سازمان ها و نهادهای دولتی نیز می توانند فردی را که در آن اداره مشغول به کار است با تصویب ریئس اداره مربوطه،  به عنوان نماینده حقوقی، جهت اقامه دعوا و یا نسبت به دفاع از دعاوی اشخاص علیه اداره مربوطه،  به دادگاه معرفی نمایند تا از منافع و حقوق سازمان مطبوع خود دفاع کند.

 

 

کلمات کلیدی : وکیل حقوقی