چهارشنبه 14 آذر 1403

وکیل متخصص وکالتنامه

یکی از مزایایی که هر فردی میتواند از آن برخوردار باشد داشتنن وکیل میباشد. هر شخص، می تواند، در امور قضایی و حقوقی، به یک وکیل دادگستری، وکالت اعطا کند تا وکیل برای انجام امور دادگستری و قضایی، به نمایندگی از موکل خود، اقدام نماید. این شخص میتواند در رشته حقوقی تحصیل کرده باشد و هم میتواند یک فرد عادی در جامعه باشد که اختیارات حقوقی از آن گرفته نشده باشد. در این قسمت، قصد داریم، درباره حدود اختیارات وکیل دادگستری در وکالتنامه صحبت کنیم. با سورن وکیل همراه باشید.

حدود اختیارات وکیل در وکالتنامه

 

در ماده 35 قانون آیین دادرسی مدنی، در خصوص حدود و اختیارات وکیل در وکالتنامه، تعیین تکلیف شده است، این ماده، در خصوص حدود و اختیارات وکیل در وکالتنامه، مقرر می دارد:
 
"وکالت در دادگاه ها، شامل تمام اختیارات راجع به امر دادرسی می باشد، جز آنچه را که موکل، به صورت استثنا قید کرده باشد، یا توکیل در آن، خلاف شرع باشد، لیکن در امور وکالت راجع به اعتراض به رای، تجدید نظر، فرجام خواهی و اعاده دادرسی، وکالت در مصالحه و سازش، وکالت در ادعای جعل یا انکار و تردید نسبت به سند طرف و استرداد سند، وکالت در تعیین جاعل، وکالت در ارجاع دعوا به داوری و تعیین داور، وکالت در تعیین مصدق و کارشناس و وکالت در جلب ثالث و دفاع از دعوای ثالث و ....، باید اختیارات وکیل در وکالتنامه، تصریح شود"

 

حدود اختیارات وکیل در وکالتنامه


بر اساس این ماده از قانون آیین دادرسی مدنی، در خصوص حدود اختیارات وکیل در وکالتنامه، باید گفت که وکیل، در تمام امور راجع به امر دادرسی، دارای اختیار است؛ اما، درخصوص وکیل جعل و وکالت در انجام بعضی از امور دادرسی، نظیر مصالحه، تعیین جاعل، ارجاع دعوا به داوری و تعیین داور و سایر موارد مندرج در ماده 35 قانون آیین دادرسی مدنی، باید در وکالتنامه، ذکر گردند. در ادامه، در خصوص استثنائات حدود اختیارات وکیل دادگستری صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

برای اطلاعات بیشتر مقاله معرفی انواع وکالتنامه بررسی جزئیات مربوط به آن را مطالعه کنید.


خروج وکیل از حدود اختیارات


در عقد وکالت مانند هر عقد دیگری، حد و حدود و اختیارات طرفین قرارداد، در آن ذکر و قید می شود و وکیل ورشکستگی یا هر وکیل دیگری که به موجب وکالت نامه موکل، دارای اختیاراتی شده است، حق تجاوز و خارج شدن از حدود اختیاراتش را ندارد.

یکی از حق و  حقوقی که برای خواهان و خوانده شده، (شاکی و مشتکی عنه) یک پرونده حقوقی و یا کیفری، در قانون آیین دادرسی مدنی و قانون آیین دادرسی کیفری، ذکر شده است، حق انتخاب آزادانه و داشتن وکیل دادگستری می باشد. وکیل قضایی یا وکیل دادگستری، شخصی بوده که در رشته حقوق تحصیل کرده و دارای پروانه وکالت می باشد.

برای اطلاعات بیشتر جهت شناختن انواع وکیل مقاله آشنایی با انواع وکیل و بررسی تخصص‌های آن را مطالعه کنید.

 

خروج وکیل از حدود اختیارات

 

زمانی که شخصی، برای دعوا در دادگاه، وکیلی انتخاب می کند، اصل بر این است که وکیل، کلیه اختیارات لازم را برای پیگیری دعوا را داشته باشد تا بتواند هم دعوا را پیگیری کند ، هم از موکل خود دفاع کند. اما، با این وجود، حدود و اختیارات وکیل دادگستری، ضمانت اجرای خروج وی از این حدود و استثنائات اختیارات او، در قانون، ذکر شده است و از آنجا که برخی افراد، به علت ناآگاهی از این موضوع، در قراردادهای وکالت خود با یک وکیل، متضرر می شوند، باید نسبت به حدود اختیارات وکیل دادگستری در وکالتنامه آگاه باشند.

 

آیا رعایت نکردن حق و حقوق موکل مجازات دارد؟

 

در پاسخ این سوال باید بگوییم که اگر وکیل به دور از آن چیزی که موکل در وکالتنامه قید کرده است عمل کند، هر پیامدی که داشته باشد از جمله خسارت به دیگران یا حتی خود موکل به عهده وکیل می‌باشد. گاهی اوقات وکیل به سبب تخلف از وکالتنامه ممکن است به مجازات نقدی محکوم شود گاهی نیز ممکن است به حبس محکوم شود.

مطابق ماده 663 و قسمتی از ماده 667 قانون مدنی، «وکیل نمی‌ تواند، عملی را که از حدود وکالت او خارج است، انجام دهد» و «وکیل باید، به آنچه که موکل بالصراحه به او اختیار داده یا بر حسب قرائن و عرف و عادت، در اختیار اوست، تجاوز نکند.» بر اساس این دو ماده، وکیل، اعم از وکیل کیفری، طلاق و... حق خروج از حدود اختیارات وکالتنامه خود را ندارد.

 

آیا رعایت نکردن حق و حقوق موکل مجازات دارد؟

 

هعمانطور که کمی پیش تر گفته ایم، هر عملی که وکیل، خارج از حدود وکالت انجام دهد، نسبت به موکل، فضولی است و موکل می‌ تواند آن را قبول یا رد کند.  در صورتی‌ که موکل آن عمل را نپذیرد و رد کند و مال به شخص ثالث داده شده باشد، وکیل، مسئول خسارات وارده، به موکل خواهد بود؛ همچنین هرگاه وکیل، شخص ثالث را آگاه به حقیقت امر نکرده باشد، مسوول خسارات وارده به او نیز می باشد.

 

سخن نهایی

وکالت نامه برگه ای می باشد که طبق آن یک فرد به وکیل و یا یک شخص دارای شرایطی اختیار انجام روند پرونده ی مورد نظر خود را میدهد و وی نماینده حقوقی آن فرد خواهد شد. در واقع میتوان گفت سپردن انجام امور و کار ها به یک فرد دیگر را دادن وکالت نامه به آن می گویند. وکیل میتواند در رشته حقوقی تحصیل کرده باشد و هم میتواند یک فرد عادی در جامعه باشد که اختیارات حقوقی از آن گرفته نشده باشد.

کلمات کلیدی : وکیل وکالتنامه