شنبه 19 آبان 1403

آیا ضرب و شتم زندان دارد؟

یکی از شایع‌ترین انواع خشونت‌ها که تبعات قانونی به همراه دارد ضرب و شتم است. قوانین کیفری برای متهمان این نوع جرائم مجازات‌های متنوعی از جمله پرداخت دیه، حبس تعزیری، و در مواردی هر دو را در نظر می‌گیرد. از رایج‌ترین پرسش‌ها در این حوزه این است که آیا ضرب و شتم زندان دارد؟ تحت چه شرایطی حکم زندان توسط قاضی صادر می‌گردد. برای پاسخ به این سؤال و بررسی دقیق‌تر لازم است به عوامل مختلفی از جمله شدت آسیب، نیت متهم، و مستندات پزشکی قانونی را در نظر گرفت. در ادامهٔ مقاله سورن وکیل به بررسی شرایط حکم زندان و برخی موارد دیگر در زمینهٔ ضرب و شتم پرداخته‌ایم با ما باشید.

 

آیا ضرب و شتم زندان دارد؟

 

یکی از موارد بروز خشونت در جامعه ضرب و شتم است که بسته به شدت ضربه و صدمات وارد شده برای مجرم مجازات در نظر گرفته می‌شود. در واقع ضرب به معنای زدن و شتم به معنای دشنام و ناسزا است. چنانچه یک فرد تحت هر شرایطی فرد دیگری را کتک بزند و به او دشنام دهد به آن ضرب و شتم گفته می‌شود. طبق قانون اساسی، آسیب وارد کردن به جسم و روح دیگران ممنوع می‌باشد که از این رو در فقه و قانون مجازاتی دارد. عوامل تأثیر گذار در تحقق جرم ضرب و شتم نیت مجرم شدت و نوع آسیب و همین‌طور انجام ضرب و شتم با سلاح یا بدون سلاح است. در صورتی که این مستندات از طرف پزشکی قانونی تأیید شود مجرم به زندان محکوم می‌شود.

 

آیا ضرب و شتم زندان دارد؟

 

انواع ضرب و شتم در قانون اساسی

 

در قوانین کشور ایران برای ضرب و شتم مجازات‌های مختلفی در نظر گرفته شده است که همان‌طور که اشاره کردیم با اکتفا به مستندات حکم صادر می‌شود. در ادامه با دو مورد از انواع ضرب و شتم از نظر شورای حل اختلاف آشنا می‌شویم.

 

ضرب و شتم بدون آثار: 

 

چنان چه ضرب و شتم به گونه‌ای باشد که بر روی بدن فرد آثاری بر جای نگذاشته باشد، هیچ‌گونه قصاص و دیه‌ای وجود ندارد و قانون گذار برای شخص ضارب مجازات تعزیری در نظر می‌گیرد. همچنین طبق ماده ۵۶۷ قانون مجازات اسلامی در صورتی که ضارب نه اثری از خود در بدن فرد بر جای بگذارد نه موجب آسیب و عیبی در بدن شود، در صورت عدم مصالح طرفین، مجرم محکوم به حبس یا شلاق تعزیری می‌شود.

 

ضرب و شتم با ابزارهای مختلف:

 

ممکن است ضرب و شتم با ابزارهای مختلف صورت گرفته باشد. یکی از این ابزارها سلاح سرد است که در قانون برای ضرب و شتم با سلاح سرد مجازاتی در نظر گرفته شده است. طبق ماده ۶۰۷ قانون مجازات اسلامی هر فردی به وسیلهٔ سلاح سرد فرد دیگری را مورد تهدید یا اخاذی قرار دهد، به حبس از ۶ ماه تا دو سال و محکوم به ۷۴ ضربه شلاق خواهد شد.
البته باید شرایط حاکم بر ضرب و شتم عمدی را در نظر گرفت. این شرایط عبارت‌اند از:

 

  • عدم قصاص عضو سالم در برابر عضو ناسالم
  • برابر بودن قصاص زن و مرد
  • برابر بودن اعضا در اصلی بودن آنها
  • مساوی بودن مورد قصاص با مقدار جنایت
  • عدم ایجاد تلف جانی اعضای دیگر با انجام قصاص

در صورتی این حکم صادر می‌شود که مرتکب جهل از اجداد پدری یا پدر نباشد.

 

اثبات ضرب و شتم

 

ضرب و شتم به عنوان یک نوع خشونت فیزیکی یا کلامی برای آزار و اذیت شخص دیگری است. این عمل می‌تواند شامل کتک زدن، تهدید، توهین و سایر اقدامات خشونت‌آمیز باشد که موجب آسیب‌های جسمی یا روانی در فرد مورد آزار می‌شود. اکثر کشورها جهان، ضرب و شتم را به عنوان نقضی از حقوق انسانی و قوانین مختلف می‌دانند. شهادت دو مرد عاقل، بالغ و عادل به عنوان شواهد شاهدان، یکی از روش‌های اثبات ضرب و شتم به حساب می‌آید. این شواهد به دلیل قوانین حقوقی و جرم‌شناسی، می‌تواند به تعیین حکم مجازات کمک کند.

همچنین شواهد عینی و آسیب‌های فیزیکی، مانند خونریزی‌ها و شکستگی‌ها، ضبط ویدئو یا صوت از وقوع حادثه نیز می‌تواند به عنوان شواهد معتبر در دادگاه مورد استفاده قرار بگیرد. همچنین، اقرار شخص مرتکب به انجام عمدی این اقدام به عنوان اثباتی دیگر برای این جنایت محسوب می‌شود و می‌تواند تأثیر مستقیمی در تعیین مجازات داشته باشد.

 

اثبات ضرب و شتم

 

بنابراین، برای احترام به حقوق انسانی و جلوگیری از وقوع ضرب و شتم، لازم است که افراد به طور کامل از قوانین مربوطه آگاه باشند. در صورت وقوع اتفاق، برای اثبات این جنایت به دادگاه مراجعه کرده و از شواهد و مدارک معتبر استفاده نمایید. از موارد دیگر برای اثبات ضرب و شتم عبارت‌اند از:

 

  • سوگندنامه
  • اقرار ضارب
  • گزارش‌های پلیس
  • علم قاضی
  • اثرات فیزیکی بر روی جسم

 

مراحل و مدارک لازم برای اثبات ضرب و شتم

 

 باید دلایل و مدارک محکمه پسندی برای مجازات ضارب به دادگاه ارائه شود که آماده سازی این مدارک بر اساس پروسه خاصی باید انجام گیرد. می‌توان از دانش کارشناسان متخصص در این زمینه استفاده کرد تا به حکم مورد نظر خود در دادگاه و دادسرا دست یافت. در واقع مدارک ارائه شده ضمیمه شکواییه می‌شود و به مراجع قانونی ارجاع داده می‌شود. هیچ‌گونه محدودیتی در زمینه ارائه مدارک اثبات جرم وجود ندارد. موارد زیر اشاره به برخی از مدارکی که در این زمینه استفاده می‌شود دارد.

 

مراجعه به کلانتری

 

در صورتی که بخواهید به پزشکی قانونی مراجعه کنید به دریافت معرفی نامه از کلانتری نیاز دارید. بنابراین، در ابتدا باید به کلانتری مراجعه کنید و با دریافت معرفی‌نامه، به پزشکی قانونی مراجعه کنید. گواهی پزشک که از پزشکی قانونی دریافت می‌کنید ضمیمه شکایت‌نامه می‌شود.

 

استشهادیه شهود

 

از دیگر مدارک مهم در زمینه مجازات ضرب و شتم استشهاد شهود است. به افرادی که در صحنه جرم حاضر هستند، شاهد گفته می‌شود. به منظور شکایت باید در استشهادیه امضای آنها درج شود و همچنین، حضور شهود در دادگاه ضروری خواهد بود.

 

استشهادیه شهود

 

گزارش‌های تنظیم شده از طریق کلانتری

 

 برخی از گزارش‌ها و صورت جلسه‌های تنظیم شده از طریق کلانتری و یا ضابطان قضایی در تعیین حکم مجازات ضرب و شتم تأثیرگذار است.

 

فیلم یا عکس

 

 از موارد مهم برای اثبات ضرب و شتم، فیلم‌های گرفته شده با گوشی یا دوربین مدار بسته است. همچنین هر نوع سند و عکس دیگری را نیز می‌توان به عنوان مدرک ضمیمه شکایت نمود و به مراجع قانونی ارائه شود. با اینکه برای ضرب و شتم مجازاتی تعیین شده است، اما این مجازات در برخی از مواقع، قابل گذشت می‌باشد. 

 

نقش وکیل متخصص برای ثبت شکایت ضرب و شتم چیست؟

 

وکیل متخصص در ثبت شکایت ضرب و شتم نقش بسیار مهمی دارد. با وجود وکیل متخصص در ضرب و شتم، اثبات و دفاع از حقوق راحت‌تر خواهد بود. در واقع وکیل متخصص با توجه به مهارت و تجربه‌ای که در این زمینه دارد، می‌تواند مراحل شروع و پیگیری، تنظیم و تدوین شکایت، را به درستی انجام داده و در صورت اثبات جرم، اقدام به اجرای مجازات کند. او می‌تواند در تهیه و تنظیم اسناد مورد نیاز برای ثبت شکایت به شما کمک کند.

 

مبلغ دیه ضرب و شتم

 

پرداخت دیه از قوانینی است که برای جان انسان‌ها وضع شده است. از نظر شرع برای مجازات عمدی که به دلایلی قصاص آن امکان ندارد، دیه مشخص شده است و با درخواست ولی دم، دیه پرداخت خواهد شد، با توجه به گزارش پزشکی قانونی و میزان آسیب بر جسم و مقدار تلفات اعضا، در ضرب و شتم دیه تعیین می‌شود.


مبلغ دیه ضرب و شتم به میزان آسیب وارد شده بستگی دارد. همچنین عوامل مختلفی از جمله قانون مربوطه، شرایط فردی و محیطی مرتبط با واقعه در تعیین دیه تأثیر گذار است. مبلغ دیه برای جبران آسیب‌های فیزیکی یا روانی به شخص مجروح توسط دولت یا مراجع مربوطه تعیین می‌شود. این مبلغ ممکن است با توجه به میزان آسیب و زخمی که به فرد وارد شده، تعیین شود. در دیگر موارد، می‌تواند با توافق بین طرفین و مشورت با وکیل دیه در کرج تعیین شود.

 

در پایان

ممکن است سؤال شما این باشد که آیا ضرب و شتم زندان دارد؟ با توجه به مطالب فوق در پاسخ به این سؤال باید بگوییم، میزان مجازاتی که برای ضرب و شتم در نظر گرفته می‌شود بستگی به میزان آسیب جسمی و روحی دارد. با توجه به میزان آسیب وارده حکم توسط کارشناسان قوه قضاییه تعیین می‌شود. در نتیجهٔ کلی، چنانچه ضرب و شتم باعث ایجاد کبودی، شکستگی عضو شود، مجازات آن شامل شلاق، حبس و پرداخت دیه می‌شود. 
 

کلمات کلیدی : ضرب و شتم