یکشنبه 13 آبان 1403

معرفي انواع وکالتنامه بررسي جزئيات مربوط به آن

وکالت عقدي است که به موجب آن شخصي را انتخاب مي کنيد تا يک سري از اموري را که به او وکالت داده ايد اجرا کند. لازم نيست فردي که به آن وکالت مي دهيد وکيل دادگستري باشد بلکه مي توانيد به يک فرد عادي نيز وکالت بدهيد باشد. در ادامه اطلاعات جامع‌تری در خصوص وکالت و انواع وکالتنامه در اختیار شما قرار خواهیم داد.


معنای وکالت چيست؟


وکالت عقدي است که به موجب آن شخصي را انتخاب مي کنيد تا يک سري از اموري را که به او وکالت داده ايد اجرا کند. لازم نيست فردي که به آن وکالت مي دهيد وکيل دادگستري باشد بلکه مي توانيد به يک فرد عادي نيز وکالت بدهيد باشد. در اين حالت به شخصي که وکالت داده ايد وکيل مدني گفته مي شود. بنابراين وکيل مدني کسي است که به وسيله عقد وکالت، وکيل شخص ديگري شده است. قصد ما در اين مقاله از سورن وکیل معرفي انواع وکالتنامه به شما ميباشد. با ما همراه باشيد. 


معرفي انواع وکالتنامه ها


وکالت مطلق:

 

شخصي براي انجام تمامي امور خود، به شخص ديگري وکالت ميدهد. در اين نوع وکالت، وکيل ميتواند اموري شامل امور اداري و مالي موکل را انجام دهد. مثل خريد و فروش يا پرداخت هزينه هاي خانواده موکل. در اين نوع وکالت، وکيل براي انجام هر کاري نياز به اجازه موکل ندارد.

 

وکالت مقيد:

 

وکالت مقيد به اين معني است که اختياراتي که در وکالتنامه به وکيل داده شده است کاملا مشخص است و وکيل فقط بايد در همان اختياراتي که براي او تعيين شده، عمل کند. به طور مثال موکل به وکيل خود فقط  به عنوان خريد يا فروش ماشين به او وکالت داده است. در اين مورد وکيل غير از خريد يا فروش ماشين موکل خود، نميتواند کاري براي او يا از طرف او انجام دهد.

 

وکالت قضايي:

 

انجام امور قضايي موکل، نيازمند دانش و تخصص کافي در اين زمينه ميباشد. به همين دليل وکالت به وکيل دادگستري سپرده مي شود.

 

وکالت غيرقضايي:

 

وکالت غير قضايي زماني صورت ميگيرد که شخصي، پيگيري امور اداري خود را به فرد ديگري بسپارد.

 

وکالت بلاعزل:

 

وکالت بلاعزل به اين معني است که موکل هنگام دادن اختيارات و وکالتنامه به وکيل، حق برکناري او را را از خود سلب مي‌کند. يکي از رايج‌ترين وکالت‌هاي بلا عزل، وکالت بلاعزل در فروش ملک است که در اين وکالت موکل اختيار فروش ملک خويش را به وکيل مدني مي‌دهد و همزمان حق عزل  و برکناري وي را از خود سلب مي‌نمايد.

 

وکالت ساده:

 

در وکالت ساده نيز مانند وکالت مقيد موکل به طور کامل و با جزئيات در وکالتنامه قيد مي کند که وکيل چه اختياراتي دارد و وکيل نمي تواند خارج از اختيارات خود کاري انجام دهد .

 

وکالت تام‌ الاختيار:

 

وکالت تام الاختيار وکالتي است که وکيل در آن از تمام اختيارات در حوزه موضوع مربوطه برخوردار ميباشد و ديگر براي انجام کارها نياز به اجازه موکل ندارد، اين نوع وکالت نامه يا به صورت وکالت ساده و يا به صورت وکالت بلاعزل تنطيم مي‌شود.

 

وکالت نامه رسمي:

 

وکالت نامه رسمي وکالت‌نامه‌ اي است که به صورت رسمي و محضري، بين وکيل و موکل عقد مي گردد و در دفاتر اسناد رسمي ثبت ميشود.

 

وکالت نامه عادي:

 

وکالت نامه عادي وکالت‌نامه‌ اي است که به صورت نوشتن قولنامه يا قرارداد کتبي بين طرفين و بدون نياز به مراجعه به دفاتر اسناد رسمي و ثبت قرارداد، تنظيم ميگردد.

 

معرفی انواع وکالتنامه ها

 

معرفی انواع وکالتنامه ها و کاربردهای هر یک

 

انواع وکالتنامه در مدل‌های متنوع و مختلفي تنظيم مي‌شوند و اين که افراد از انواع وکالتنامه ها اطلاعات کافي داشته باشند بسيار مهم مي‌باشد. چرا که عدم داشتن اطلاعات کافي از انواع وکالتنامه ها منجر به اين مي شود که افراد از زواياي مختلف وکالتنامه ها اطلاعي نداشته باشند و ممکن است اين موضوع سبب اشتباه کردن در انتخاب نوع مناسب وکالتنامه و باعث ضرر کردن موکل شود.
هر وکالتي کاربردهاي  مخصوص خود را دارد و ممکن است که يک وکالت چندين نوع کاربرد داشته باشد.


انواع کارهايي که با وکالت مي‌توان انجام داد:

 

  •  وکالتنامه براي خريد و فروش
  • وکالت‌نامه براي انجام کارهاي اداري
  • انتقال سند قطعي
  • اجاره املاک
  • ثبت اختراع
  • افتتاح حساب
  • وکالت‌نامه طلاق

 

کاربردهاي بسيار زيادي مي‌توان براي هر وکالت‌نامه بيان کرد. اما بايد قابل توجه باشد که در زمان تنظيم اين وکالت‌نامه‌ها حتماً بايد در حدود اختيارات وکيل دقت شود. 

 

معرفي انواع وکالتنامه ها از نظرامکان فسخ شدن يا نشدن


وکالت ساده:

در وکالت ساده، موکل هر زمان که بخواهد مي تواند وکيل را برکنار کند و همينطور وکيل هر زمان که بخواهد ميتواند از وکالت خود استعفا دهد.
وکالت بلاعزل:

وکالت بلاعزل نوعي از وکالت است که در آن موکل حق برکناري وکيل را از خود ساقط ميکند و پس از آن نمي تواند در آن مدت زماني که در وکالتنامه تعيين کرده است وکيل را برکنار کند. براي تنظيم وکالتنامه به صورت بلاعزل به چند صورت ميتواند عمل کرد. يک حالتي است که در آن خود عقد وکالت ذيل يک قرارداد لازم قيد شود که در اين حالت با باطل شدن قرارداد اصلي عقد وکالت هم باطل مي شود و يک حالت ديگر حالتي است که عقد وکالت در سندي جداگانه تنظيم گردد اما شرط بلاعزل بودن وکيل ذيل يک عقد لازم درج مي شود که در اين حالت چنانچه عقد لازم باطل شود صرفا شرط بلاعزل بودن وکيل باطل مي شود اما اصل عقد وکالت کاملا صحيح و درست مي باشد.


نکته بسيار مهم درباره فسخ شدن وکالتنامه:

 

هر نوع وکالت از جمله وکالتنامه هاي(ساده، بلاعزل، مقيد، تام الاختيار، و...)با  فوت هر يک از طرفين منحل و فسخ ميشود.


معرفي انواع وکالتنامه از لحاظ قضايي بودن


وکالت قضايي: وکالت قضايي نوعي از وکالت است که در آن شخصي يک وکيل دادگستري را با يک وکالتنامه ي قضايي به عنوان وکيل خود جهت پيگيري امور قضايي خود در دادسراها يا دادگاه ها يا شوراهاي حل اختلاف انتخاب مي کند. وکالت گرفتن از افراد جهت پيگيري کار هاي قضايي آنها در دادگاه و دادسرا فقط و فقط براي وکلاي دادگستري ممکن است.

وکالت مدني: هر شخص اهليت داري مي تواند به انتخاب افراد به عنوان وکيل مدني او در ادارات مختلف جهت انجام امور مالي يا غيرمالي موکل به عنوان وکيل اقدام کند. در اين حالت به اين فرد وکيل مدني گفته مي شود و نيازي به اين نيست که او وکيل دادگستري باشد. اما داشتن اهليت براي اين فرد ضروري و اجباري ميباشد.

وکالت اتفاقي: در اين نوع از وکالت،لازم نيست که فرد وکيل دادگستري باشد بلکه فقط بايد کارشناس حقوق باشد تا بتواند براي اقدام خود ازتا درجه ي دوم از طبقه ي سوم در دادگستري فقط براي سه نوبت در سال وکالت کند.

 

معرفي انواع وکالتنامه از لحاظ قضايي بودن

 

انواع وکالتنامه از لحاظ رسمي و عادي بودن:


وکالتنامه ي رسمي: وکالت نامه رسمي وکالت‌نامه‌ اي است که به صورت رسمي و محضري، بين وکيل و موکل عقد مي گردد و در دفاتر اسناد رسمي ثبت مي‌شود.

وکالتنامه عادي: وکالت نامه عادي وکالت‌نامه‌‌اي است که به صورت نوشتن قولنامه يا قرارداد کتبي بين طرفين و بدون نياز به مراجعه به دفاتر اسناد رسمي و ثبت قرارداد، تنظيم مي‌گردد.

 

انواع وکالتنامه از لحاظ رسمی و عادی بودن


آيا اعطاي وکالت به وکيل مانع اقدام خود موکل است؟


در جواب اين سوال بايد بگوييم که: خير. ‌با دادن وکالت به وکيل اختيار موکل سلب و ساقط نمي شود و او مي تواند در امري که وکالت داده است خودش نيز اقدامات لازم را انجام دهد. حتي يکي از روش هاي فسخ وکالتنامه ها حتي در وکالت هاي تام الاختيار نيز همين است که موکل خود آن امري را که به وکيل اختيار داده است انجام بدهد و در نتجه موضوع عقد وکالت از بين برود که در اين حالت عقد وکالت فسخ مي شود.


سخن پاياني
دريافت مشاوره از وکيل متخصص در زمينه وکالت به شما کمک مي کند تا با اطمينان خاطر بيشتري وکالتنامه را تنظيم کنيد و درگير مشکلات انتخاب نوع وکالتنامه اي که براي کار شما مناسب است نشويد و در زمان و با هزينه ي کمتري وکالتنامه اي متناسب با هدف و خواسته شما است تنظيم کنيد.

کلمات کلیدی : معرفي انواع وکالتنامه