چهارشنبه 7 آذر 1403

آشنایی با انواع وکیل و بررسی تخصص‌های آن

در این مقاله سعی داریم شما را با انواع مختلف وکالت و تفاوت‌های آن‌ها آشنا کنیم. وکلای کانونی، وکلای قوه قضائیه و وکالت‌های توافقی، هر یک از این ها شامل ویژگی‌ها، اختیارات و محدودیت‌های مختص به خود می‌باشند. با شناخت دقیق این تفاوت‌ها، می‌توانید در مواقع نیاز، مناسب‌ترین وکیل را برای خود انتخاب کنید. در ادامه‌ی این مقاله از موسسه حقوقی سورن وکیل به بررسی هر یک از این انواع وکالت می‌پردازیم.


انواع وکیل کدامند


انواع وکیل در ایران به 3 دسته تقسیم می‌شوند:


1- وکیل کانون وکلا


به وکیلی که پروانه وکالت خود را از کانون وکلای دادگستری دریافت کند، وکیل پایه یک گفته میشود. این وکلا به واسطه تحصیلاتی که دارند می توانند در حوزه کلیه دعاوی حقوقی، کیفری، خانواده، ملکی، مالیاتی،تجاری … فعالیت کنند. 


2- وکیل مرکز یا وکیل قوه قضاییه


وکیل مرکز یا وکیل قوه قضاییه شخصی است که پروانه وکالت خود را از مرکز وکلا قوه قضاییه دریافت کرده است.


3-وکیل خاص


زمانی که شخصی با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی به وکیل وکالت می‌دهد تا به نمایندگی از او در امور مشخصی که خود شخص (موکل) تعیین کرده است اقدام کند، درواقع او را به عنوان وکیل خاص خود انتخاب کرده است. این عمل به این معناست که اختیارات وکیل به امور مشخصی محدود می‌شود و نمی‌تواند در همه امور مدنی موکل تصمیم‌گیری کند.

 

انواع وکیل در تخصص و ماهیت

 

  • وکیل مهاجرت
  • وکیل بین المللی
  • وکیل دعاوی کیفری 
  • وکیل ملکی
  • وکیل دعاوی حقوقی
  • وکیل مالیاتی
  • وکیل خانواده
  • وکیل دعاوی تجاری


در ابتدا شما را با وکیل عام و سپس با وکیل خاص آشنا خواهیم نمود و در ادامه به موضوع اصلی معرفی انواع وکیل دادگستری و تشریح تخصص وکلا خواهیم پرداخت.


وکیل عام

هنگامی که وکیل اختیار تام دارد تا در تمام امور موکل اقدام کند، وکیل دارای وکالت نامه خاص میباشد این نوع وکالتنامه به ندرت تنظیم می‌شود و بیشتر در موارد خاص مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع وکالتنامه محدود به امور خاصی است که در متن وکالتنامه مشخص شده است. در این نوع موارد وکیل میتواند تمام کار های اداری موکل که در وکالتنامه مقید شده را انجام دهد.

مقاله معرفي انواع وکالتنامه بررسي جزئيات مربوط به آن را مطالعه کنید.


وکیل خاص

زمانی که فردی (موکل) با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی به فرد دیگری (وکیل) اختیار می‌دهد تا به نمایندگی از او در امور مشخصی اقدام کند، به این عمل وکالت خاص گفته می‌شود. این به آن معناست که اختیارات وکیل به امور مشخصی محدود می‌شود و نمی‌تواند در همه امور مدنی موکل تصمیم‌گیری کند.
محدوده اختیارات وکیل در وکالتنامه تنظیم شده در اسناد رسمی به طور دقیق مشخص می‌شود. موکل می‌تواند به وکیل خود اختیار انجام امور مختلفی مانند:
انجام معاملات، انجام امور اداری، دریافت و پرداخت وجه
اختیار وکیل در امور قضایی :در امور قضایی وکیل نمیتواند کاری برای موکل خود انجام دهد و این اختیار باید به وکیل دادگستری داده شود.

 

وکیل خاص


نکته: توجه داشته باشید هر فردی که از خدمات اجتماعی محروم نباشد می تواند با گرفتن وکالت خاص به انجام امور موکل بپردازد و همانطور که گفته شد در موارد قضایی باید این اختیار به وکیل دادگستری داده شود و وکیل با داشتن وکالت دفترخانه‌ای از موکل نمی تواند در مراجع قضایی شرکت کند یا به عنوان وکیل در آنجا حضور داشته باشد.
همانطور که در مطلب بالا گفته شد، هر فردی می‌تواند در برخی امور مدنی به نمایندگی از دیگری عمل کند. اما وکیل دادگستری دارای اختیارات و مسئولیت‌های خاصی است که سایر افراد از آن برخوردار نیستند.

 

انواع وکیل از لحاظ مراجع پیگیری


۱- وکیل دادگستری
۲- وکیل مدنی

وکیل دادگستری: هنگامی که شخصی در زمینه حقوق تحصیل نماید و موفق به کسب مجوز پروانه وکالت دادگستری شود، می‌تواند به راحتی به عنوان وکیل در پیگیری دعاوی و جهت مراجعه به مراجع قضایی وکالت اقدام نماید که این اعطای اختیارات در وکالتنامه مخصوص او درج می‌شود.

وکیل مدنی: اما وکیل مدنی کسی است که برای امور اداری و حقوقی موکل، موظف انجام اموری می‌گردد. مثل خرید و فروش خانه، فسخ اجاره و مراجعه به ادارات، وکالت در طلاق و.... قرارداد این وکالت در دفاتر اسناد رسمی منعقد می‌گردد.

 

انواع وکیل از لحاظ مراجع پیگیری


کانون وکلا و وکلای کانونی


کانون وکلای عدلیه در ۲۰ آبان ۱۳۰۹ با حضور وکلا به وسیله علی‌اکبر داور به طور رسمی افتتاح شد. در آن زمان، با توجه به اهمیت روزافزون نقش وکیل در دادرسی‌ها، نیاز به نهادی برای نظارت بر فعالیت وکلا و تضمین کیفیت خدمات آن‌ها بیش از پیش احساس می‌شد.

وکیل کانون وکلای دادگستری یا به عبارت دقیق‌تر وکیل پایه یک دادگستری فردی است که پس از طی مراحل تحصیلی حقوق، قبولی در آزمون وکالت، گذراندن دوره کارآموزی وکالت و قبولی در آزمون اختبار، پروانه وکالت از کانون وکلای دادگستری دریافت می‌کند. این افراد صلاحیت دارند تا به عنوان نماینده قانونی افراد در مراجع قضایی حضور یابند و از حقوق موکلان خود دفاع کنند.


مرکز وکلا و وکلای مرکز


پس از تصویب مادهٔ ۱۸۷ در فروردین ۱۳۷۹ «قانون برنامهٔ سوم توسعهٔ اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران»، آیین‌نامهٔ اجرایی آن در اسفند ۱۳۷۹ به تصویب محمود هاشمی شاهرودی رئیس قوهٔ قضائیهٔ وقت رسید و با برپایی هیئت اجرایی ماده ۱۸۷، نخستین آزمون وکالت این نهاد در پاییز ۱۳۸۰ برگزار گردید.

مرکز در سال ۱۳۸۱ با نام «مرکز امور مشاوران حقوقی، وکلا و کارشناسان قوهٔ قضائیه» تأسیس شد اما به واسطهٔ بازنگری آیین‌نامهٔ اجرایی ماده ۱۸۷ در بهمن ۱۳۹۷ به «مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانوادهٔ قوهٔ قضاییه» تغییر عنوان داد و از آن زمان تاکنون به همین نام شناخته می‌شود.

 

مرکز وکلا و وکلای مرکز


مرکز وکلای قوه قضاییه یکی از مراجع صدور پروانه وکالت در ایران است. این مرکز با برگزاری آزمون‌های ورودی، ارزیابی صلاحیت علمی و عقیدتی داوطلبان و با طی کردن مراحل قانونی، به افراد واجد شرایط پروانه وکالت اعطا می‌کند.


انواع وکیل در تخصص


در دنیای پیچیده حقوقی امروز، تخصصی شدن وکالت به امری ضروری تبدیل شده است. وکلای متخصص با تمرکز بر حوزه‌های خاص، قادرند خدمات حقوقی با کیفیت‌تری را به موکلین خود ارائه دهند.در ادامه به هر یک از انواع تخصص وکیل به صورت مجزا می‌پردازیم.


وکیل مهاجرت


وکیل مهاجرت، وکیلی است که پروانه وکالت دادگستری داشته و تخصص و دانش کافی در امور مهاجرت و بین الملل به دست آورده باشد لذا می بایست دانش و شناخت کافی در موضوع مهاجرتی از قبیل مهاجرت تحصیلی، مهاجرت ورزشی، مهاجرت کاری و مهاجرت سرمایه گذاری و … را داشته باشد.


وکیل بین المللی


وکیل امور بین الملل به زبان ساده وکیلی است که در حوزه حقوق بین الملل فعالیت، و در حوزه قوانین بین المللی و اصول حل تعارض آن ها و همچنین کنوانسیون های بین المللی و اصول کلی حقوقی و… تخصص دارد. وکیل بین المللی را به نوعی می توان یک حقوق دان متخصص در امور بین المللی قلمداد کرد.


وکیل دعاوی کیفری 


به آن دسته از مسائلی گفته می‌شود که شخصی علیه شخص دیگری مرتکب جرم یا جنایت شده است و به صورت عمد حقوق دیگری را ضایع کرده است. برای دریافت مشاوره در زمینه‌های کیفری می‌توانید با بهترین وکیل کیفری در کرج در تماس باشید.


وکیل ملکی


به وکیلی گفته می‌شود که با تمامی قوانین مربوط به ملک آشنایی کامل دارد و بیش از ۱۵۰ پرونده ملکی انجام داده باشد، اگر به وکیل ملکی احتیاج دارید و ساکن البرز و تهران هستید، می‌توانید به صفحه وکیل ملکی در کرج مراجعه کنید.


وکیل دعاوی حقوقی


وکیل حقوقی، متخصصی است در حوزه حقوق که به عنوان مشاور و نماینده قانونی افراد و شرکت‌ ها عمل می‌ کند. این افراد با دانش عمیق از قوانین و مقررات، به مشتریان خود در مسائل حقوقی متنوعی کمک می‌ کنند.


وکیل مالیاتی


در واقع وکلای مالیاتی متخصصانی هستند که به مردم و مشاغل کمک می‌ کنند تا نحوه رعایت قوانین مالیاتی را درک کنند. آن‌ ها ممکن است نماینده افراد، شرکت ‌ها یا سایر نهاد ها در اختلافات بر سر مالیات باشند. بهترین وکیل مالیاتی در کرج باید درک کاملی از انواع مالیات ‌ها و همچنین مقررات حاکم بر عملیات آن‌ ها داشته باشند.


وکیل خانواده


به وکیلی وکیل خانواده گفته می‌شود که به تمامی امور خانواده نظیر: طلاق، مهریه، حضانت، نفقه و… اشراف کامل داشته باشد، چنانچه به وکیل خانواده احتیاج دارید می‌توانید با بهترین وکیل خانواده در کرج، صادق ذوقدار در ارتباط باشید.


وکیل دعاوی تجاری


وکیل تجاری شخصی است که به برخوردار از دانش و تخصص کافی، توانایی رسیدگی به همه مسائل تجاری را دارد. وکیل تجاری وظایفی مانند رسیدگی و تنظیم قراردادهای تجاری، مشارکت در جلسات تجاری، بررسی اسناد تجاری، رسیدگی به شراکت‌های تجاری و مسائلی از این قبیل را دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید با وکیل اسناد رسمی و تجاری در کرج در ارتباط باشید.

 

سخن پایانی

در این مطلب سعی داشتیم شما را با انواع وکیل و تخصص آنها آشنا کنیم تا بتوانید در شرایط نیاز، بهترین انتخاب ممکن را داشته باشید.

کلمات کلیدی : انواع وکیل