یکشنبه 27 آبان 1403

شرایط طلاق به درخواست زن| همه چیز در مورد آن

ممکن است شرایط طلاق به درخواست زن سخت به نظر برسد، اما این شرایط اگر محکمه پسند باشد قانون حق طلاق را به زن داده و او می‌تواند مستقیماً دادخواست طلاق بدهد. همان طور که می‌دانید طبق قانون مدنی و قوانین اسلامی ایران، حق طلاق با مرد است و زن با داشتن دلایل موجه و اثبات آن می‌تواند از دادگاه تقاضای طلاق کند. موارد دیگر مانند طلاق توافقی یا داشتن وکالت زن در طلاق (حق طلاق) در این امر وجود دارد که از بحث ما خارج است.

 

شرایط طلاق به درخواست زن

 

ممکن است زوج و زوجه در طلاق با هم به توافق نرسند و حتی زوجه با بخشیدن مال و مهریه موفق به رضایت زوج برای طلاق نشود. تنها در صورت تحقق یکی از شرایطی که در ادامهٔ این مقاله به آن‌ها پرداخته‌ایم، زن می‌تواند اجازه طلاق را از دادگاه خانواده بگیرد. شما می‌توانید برای دریافت مشاوره با وکیل خانواده در کرج در ارتباط باشید.

نکته: اجرای احکام طلاق برای ایرانیان غیر شیعه مطابق دین و مذهب آنها صورت می‌گیرد.

 

راه‌های طلاق و شرایط طلاق به درخواست زن

 

چهار راه وجود دارد که طلاق به درخواست زن انجام بگیرد:

  1. طلاق توافقی: زوج و زوجه با صحبت کردن و درک کردن شرایط یکدیگر اقدام به طلاق کنند.
  2. طلاق با حق طلاق: هنگام جاری شدن عقد نکاح شرط حق طلاق وجود داشته باشد و در سند نکاحیه ثبت شده باشد.
  3. اثبات عدم رعایت یکی از شروط سند ازدواج: 12 شرط در عقدنامه  آمده است که با عدم رعایت زوج به هر یک از آنها طلاق به درخواست زن میتواند صورت گیرد. در این شرایط با مشاوره گرفتن از وکیل خانواده در کرج میتوان متوجه شد که کدام از آنها مناسب شرایط شما برای درخواست طلاق است.
  4. اثبات عسر و حرج: طبق ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی یکی از شرایط طلاق به درخواست زن اثبات عسر و حرج است. یعنی به وجود آمدن وضعیتی که ادامه زندگی برای زن همراه با مشقت و مشکل باشد.

 

مقاله آیا زن می تواند در صورت عدم تمکین طلاق بگیرد؟ را مطالعه نمایید.

 

راه‌های طلاق و شرایط طلاق به درخواست زن

 

شرایط طلاق به درخواست زن بر اساس عسر و حرج:

 

همان طور که اشاره کردیم عسر و حرج به معنی آن است که در زندگی مشترک مشکلاتی پیش بیاید که زن قادر به ادامه زنگی نباشد. از جمله این مشکلات: امراض مقاربتی، عدم تهیه مسکن، خیانت، بلاتکلیف رها کردن زن، رابطه جنسی غیر متعارف، دوری طولانی زوجین از یکدیگر، رابطه نامشروع مرد و...

 

دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن

 

 اعتیاد مرد

در صورتی که اعتیاد زندگی مشترک و زن را به خطر بیندازد، می‌تواند زمینه‌ای برای طلاق به درخواست زن باشد.

 

عدم پرداخت نفقه

طبق ماده 1129 قانون مدنی هر مردی ملزم به پرداخت نفقه و خرجی زن است، چنانچه مردی حداقل به مدت ۶ ماه از پرداخت این حق به زن خودداری کند، زن اجازه درخواست طلاق در دادگاه را خواهد داشت. 

 

مریضی سخت و لاعلاج مرد

بیماری‌های روحی یا جسمی صعب‌العلاج که سلامت زن یا زندگی مشترک را به خطر بیندازد، از مواردی است که حق طلاق زن را فراهم می‌سازد.

 

 دلیل بچه‌دار نشدن از طرف مرد

پس از ۵ سال زندگی مشترک به دلایلی مانند: ضعف جسمی، عقیم بودن و… مرد نتواند بچه دار شود، می‌تواند طلاق به درخواست زن صورت بگیرد.

 

ترک زندگی مشترک توسط مرد

بر اساس ماده 1029 قانون مدنی در صورت غیبت مرد در زندگی مشترک به مدت ۶ ماه متوالی یا ۹ ماه متناوب ، این اجازه به زن داده میشود که درخواست طلاق خود را ثبت کند.

 

ازدواج مجدد مرد بدون رضایت از همسر اول

اگر مردی اقدام به ازدواج مجدد کند در حالی که اجازه همسر اول خود را نداشته باشد، آن گاه طلاق به درخواست زن می‌تواند انجام بپذیرد.

 

ارتکاب جرم و محکومیت قضایی

در صورتی که مرد به هر دلیلی مرتکب جرم شود و در دادگاه به بیش از ۵ سال محکوم به حبس شود، طلاق به درخواست زن انجام پذیر است.

 

جنون مرد

اثبات دیوانگی یا جنون مرد یکی دیگر از شرایط طلاق به درخواست زن است که حق طلاق را به زن می‌دهد.

 

بیشتر بخوانید: شرایط دریافت مهریه بعد از طلاق

 

 مراحل رسیدگی به درخواست طلاق زن

 

طلاق به درخواست زن مراحلی دارد که باید طی شود در ادامه این مراحل را بررسی می‌کنیم.

 

مراجعه به مشاور خانواده و روان‌شناس

پس از وقوع اختلاف بین زوجین بهتر است زن و مرد به یک فرد متخصص و کارشناس در زمینهٔ روابط زوجین و اختلافات زناشویی مراجعه کنند و به منظور حل مشکل ایجاد شده از آن مشاوره بگیرند. پیشنهاد می‌شود با وقوع کوچک‌ترین اختلاف یا صرفاً به دلیل تنبیه و انتقام به سمت طلاق نروید.

 

 مراحل رسیدگی به درخواست طلاق زن

 

مراجعه به وکیل خانواده 

چنانچه با مراجعه به روان‌شناس یا مشاور خانواده مشکل و اختلاف زناشویی پیش آمده درمان نشد پیگیر طلاق شوید. قدم اول مراجعه به وکیل خوب و متخصص طلاق است که بتواند شما را از حقوق قانونی خود و عواقب اقدامات خود مطلع نمایید. حتی می‌توانید به صورت کامل پیگیری دعوای طلاق را به وکیل طلاق در کرج که مورد اعتمادتان است بسپارید و خود درگیر جلسات رسیدگی به طلاق نشوید.

 

مراجعه به دفاتر خدمات قضایی

مهم‌ترین عامل موفقیت طلاق به درخواست زن انتخاب دلیل طلاق و جهت درخواست آن است. همان‌طور که می‌دانید به محض درخواست طلاق محکمه راضی به صدور حکم و اجازه طلاق نمی‌شود. در صورتی که زوجه وکیل داشته باشد انتخاب مناسب دلیل برای طلاق، همچنین تنظیم درخواست طلاق و مراجعه به دفاتر خدمات قضایی برعهده وکیل است.

 

شرکت در جلسات رسیدگی به طلاق

در حال حاضر تمام پرونده‌های خانوادگی جهت سازش و آشتی طرفین به شورای حل اختلاف فرستاده می‌شوند. در صورتی که اختلافات و مشکلات حل نشود یا هر یک از طرفین در شورای حل اختلاف حضور نداشته باشند پرونده به دادگاه خانواده می‌رود. در دادگاه خانواده قاضی با تشکیل جلسه و بررسی دلایل زن برای طلاق و دفاعیات مرد و انجام تحقیقات لازم اقدام به صدور رأی در خصوص طلاق می‌نماید. این رأی می‌تواند مبنی بر پذیرش درخواست طلاق زن یا رد آن باشد.

 

 اجرای صیغه طلاق و ثبت آن

در صورت صدور حکم طلاق زن و قطعی شدن آن زن تا سه ماه فرصت دارد جهت اجرای صیغه طلاق به دفترخانه مراجعه کند. پس از طی مراحل مربوطه، سردفتر صیغه طلاق را اجرا نموده و سند طلاق را صادر می‌کند. برای دریافت اطلاعات و مشاوره با وکیل طلاق در کرج در ارتباط باشید.

 

قابلیت اعتراض از رأی طلاق به درخواست زن

طلاق پرونده‌ای است که با اعتراض هر کدام از زوجین طبق آیین دادرسی مدنی، ۳ دادگاه را باید طی کند که شامل دادگاه خانواده (بدوی)، دادگاه تجدیدنظر استان، دیوان عالی کشور است. پرونده با اعتراض و ارجاع به هر سه دادگاه حدود یک سال طول خواهد کشید.


مدارک لازم برای طلاق به درخواست زن

زوجه باید دادخواست خود را نوشته و با مدارک زیر به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند و برای ثبت آن اقدام نماید.

 

  • اصل سند ازدواج یا رونوشت آن از دفترخانه‌ای که عقد نکاح در آنجا جاری شده است
  • اصل شناسنامه و کارت ملی زوجه
  • ارائه مدرک اثبات حق طلاق زوجه یا وکالت‌نامه طلاق
  • ارائه مدارکی که دلیل طلاق را اثبات می‌کند مانند مدارک اثبات دیوانگی و یا بیماری شوهر و...
  • نکته: در صورتی که طلاق به درخواست زن باشد، باید هر نوع مدرکی که ادعای او را ثابت می‌کند، ضمیمه پرونده کند.

 

برای طلاق به درخواست زن به کجا مراجعه کنیم؟

  • ثبت طلاق به درخواست زن در یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی
  • شرکت در جلسات رسیدگی به طلاق در شورای حل اختلاف و دادگاه خانواده
  • اثبات ضرورت طلاق از طرف زن در دادگاه
  • در صورت رد دعوا، رأی صادر شده قابل ‌تجدید نظر و فرجام خواهی است
  • در صورت قطعی شدن حکم طلاق نیاز به اجرای آن در دفاتر رسمی طلاق است

شما می‌توانید برای مشاوره در خصوص طلاق توافقی با یک وکیل طلاق توافقی در کرج در ارتباط باشید.

 

برای طلاق به درخواست زن به کجا مراجعه کنیم؟

 

سریع‌ترین راه طلاق از طرف زن

به طور کلی سریع‌ترین راه طلاق، طلاق توافقی است. هنگامی که طلاق توافقی به درخواست زن باشد به آن طلاق خلع گفته می‌شود. به جز طلاق توافقی دیگر راه‌های طلاق تقریباً به یک اندازه زمان می‌برند. البته که عوامل دیگری در طولانی شدن پروسه و مراحل رسیدگی به طلاق وجود دارد. از جمله این عوامل نوع طرح دعوای زن، کیفیت دفاع، میزان سماجت مرد و درجه مخالفت او با طلاق است.

 

در پایان

طلاق به درخواست زن و مراحل درخواست طلاق از طرف زن کاملاً قانونی و معتبر است. آگاهی از این حقوق می‌تواند نقش مهمی در تصمیم‌گیری‌های مهم در زندگی مشترک ایفا کند. در این مقاله متوجه شدیم که حق طلاق به طور کلی با مرد است و اگر زن برای طلاق درخواست بدهد باید حتماً دلایل محکمه پسند به دادگاه ارائه کند و آن‌ها را به اثبات برساند. از تأثیرگذارترین این دلایل می‌توان به بیماری لاعلاج مرد، غیبت آن، عسر و حرج، ضرب و شتم و اعتیاد اشاره کرد.