جمعه 25 آبان 1403

نفقه فرزند | شرایط نفقه فرزندان چیست؟

براساس ماده 1204 قانون مدنی نفقه فرزندان شامل تهیه مسکن، فراهم کردن خوراک، پوشاک، درمان و مواردی از این قبیل می باشد و در صورتی که پدر با وجود داشتن توانایی و استطاعت مالی از پرداخت خودداری کند طبق ماده 642 قانون مجازات اسلامی با پدر برخورد قانونی می شود. در رابطه با هزینه تحصیل فرزندان باید به این موضوع توجه داشت که در صورتی که ادامه تحصیل ضروری باشد این وظیفه بر دوش والدین یعنی مادر و پدر می باشد و آنها موظف هستند تمام هزینه های تحصیل فرزند خود را پرداخت کنند. مقصود از این ضرورت تحصیلات عالیه در دانشگاه های با هزینه های بالا نمی باشد .ما در این مقاله سعی داریم تمام شرایط و اطلاعات راجع به نفقه فرزندان و هر چه که با والیدن آنها مربوط میشود را به شما بیان کنیم. با سورن وکیل همراه باشید.

 

نفقه چیست؟ انواع نفقه فرزند

هرگونه هزینه ای که برای ادامه زندگی فرزندان و جهت رفع نیازهای آن ها باشد شامل نفقه فرزندان می شود. حقوق مدنی، نفقه را به دو نوع تقسیم کرده است که یکی از آن ها نفقه اقارب می باشد و نفقه فرزند یا فرزندان در دسته بندی قرار میگیرد. لازم به ذکر است که در قانون مدنی در ماده 1168 آمده است که نگهداری و مراقبت از اطفال حق و تکلیف والدین میباشد و این حق بیانگر تکالیفی برای آن ها می باشد که ازجمله آن ها میتوان به نفقه اشاره کرد. شما میتوانید از موسسه حقوقی سورن وکیل با بهترین وکیل نفقه در کرج در ارتباط باشید.

 

نفقه چیست؟ انواع نفقه فرزند

 

نفقه فرزند برعهده چه کسی است؟

در ماده 1199 قانون مدنی بیان شده است که نفقه بر عهده پدر می باشد و در صورتی که فرزند پدر نداشته باشد و یا پدر توانایی پرداخت نفقه را نداشته باشد این وظیفه بر عهده اجداد پدری می باشد. در این صورت اگر اجداد پدری در قید حیات نباشند یا قادر به پرداخت نفقه نباشند این وظیفه به مادر منتقل می شود و در صورتی که مادر نیز شرایط لازم را نداشته باشد اجداد مادری عهده دار این وظیفه خواهند بود.

 

نفقه چیست؟ انواع نفقه فرزند

 

حال سؤال این است که اگر پدر یا مادر از یکدیگر جدا شوند و طفل تحت حضانت مادر باشد آیا پدر موظف به پرداخت نفقه نیست؟ در پاسخ به این سوال باید گفت تحت حضانت بودن کودک وظیفه پدر را از بین نمیبرد و پدر می بایست ماهانه مبلغی به عنوان نفقه به مادر برای تأمین هزینه های زندگی فرزند پرداخت کند.

نفقه فرزندان بعد از طلاق به چه صورت است؟

بعد از طلاق تا سن 7 سالگی حضانت کودک یا کودکان بر عهده مادر است اما این به معنای پرداخت نفقه از سوی مادر نمی باشد و پدر در صورت داشتن توانایی مالی می بایست نفقه را پرداخت نماید. بعد از طلاق برای پسران تا بیست سال و دختر تا زمان ازدواج نفقه بر عهده پدر می باشد.  پسران زمانی که سن 20سالگی را گذراندند والدین دیگر موظف به پرداخت نفقه نیست. اما دختران تا هر زمانی که ازدواج کنند والدین آنها موظف به پرداخت نفقه برای آنها میباشند.


نفقه فرزندان تا چه سنی به آن ها تعلق می گیرد؟

در ماده 1168 و 1199 قانون مدنی بیان شده که حضانت اطفال و نفقه فرزندان برعهده والدین می باشد. شاید بتوان اینگونه تفسیر کرد که فقط مشمول اطفال می شود و فرزندان بالغ را شامل نمی شود اما در این خصوص جای نگرانی نیست. در ماده 48 قانون حمایت خانواده تکلیف نفقه بعد از رسیدن به سن بلوغ را مشخص کرده است.
همانطور که در مطالب فوق گفته شد در بند 3 ماده 48 قانون حمایت خانواده بیان شده است که فرزند دختر در صورتی که شغل یا همسر نداشته باشد مستحق دریافت نفقه از والدین و پسر تا سن بیست سالگی و بعد از آن در صورتی که معلول بوده و یا مشغول به تحصیل باشد همچنان سزاوار دریافت نفقه از والدین خود می باشد.

 

نفقه فرزندان تا چه سنی به آن ها تعلق می گیرد؟

 

بنابراین، بلوغ و رشد مانع از دریافت نفقه نشده و همچنان وظیفه تأمین مخارج فرزندان بر عهده پدر و مادر می باشد. حتی دختری که ازدواج کرده و از همسر خود جدا شده است اگر درآمد یا شغلی نداشته باشد می تواند از حقوق و مستمری پدر خود به عنوان نفقه استفاده کند. البته میتوان به ماده 1197 قانون مدنی  نیز برای دریافت نفقه فرزندان بالغ اشاره کرد که بیان می کند کسی مستحق نفقه است که فقیر بوده و نتواند به وسیله درآمد از شغلی وسایل معیشت خود را فراهم کند.
 


مجازات عدم پرداخت نفقه فرزند چیست؟

براساس ماده 642 قانون مجازات اسلامی در صورتی که پدر توانایی مالی جهت پرداخت نفقه فرزندان خود را داشته باشد و از پرداخت آن خودداری کند، دادگاه او را به سه ماه و یک روز تا پنج ماه حبس محکوم می کند. همچنین، در ماده 53 قانون حمایت از خانواده نیز عدم پرداخت نفقه جرم محسوب و بیان شده است. هر کس در صورت توانایی مالی نفقه فرزندان خود، نفقه را پرداخت نکند به حبس تعزیری درجه 6 محکوم می شود.

 

سخن پایانی

نفقه به هرگونه هزینه ای که برای ادامه زندگی فرزندان و جهت رفع نیازهای آن ها باشد را شامل میشود.
پرداخت نفقه بر عهده پدر، در صورت وفات و یا عدم توانایی مالی بر عهده اجداد پدری و در صورت نبودن یا عدم توانایی مالی اجداد پدر، نفقه بر عهده مادر در صورت وفات و یا عدم توانایی مالی مادر بر عهده اجداد مادری فرزند میباشد.
در صورتی هر یک از افرادی که موظف به پرداخت نفقه هستند، در صورت داشتن استطاعت مالی، نفقه را پرداخت نکنند، دادگاه حمایت از خانواده برای آنها مجازاتی در نظر میگیرد. از این تا آخر این مقاله با ما همراه بودین سپاس گذاریم.
 

کلمات کلیدی : شرایط نفقه فرزندان